Blogger Template by Blogcrowds.


Όταν η Ευρωπαϊκή ένωση και το ντόπιο εμπορικό κεφάλαιο επιβάλουν να εργαζόμαστε 52 Κυριακές...

Ο διακαής πόθος των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων αλλά και μερίδας των τοπικών εμπορικών συλλόγων επανέρχεται στο προσκήνιο: Στο νέο μνημόνιο που η κυβέρνηση καλείται να υπογράψει (κάτι που λέει χωρίς ντροπή ότι θα κάνει, αν πάρει ως αντάλλαγμα τίποτα ψίχουλα για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους) επανήλθε η απαίτηση για άνοιγμα των καταστημάτων κάθε Κυριακή.

Θέλουν να μας επιβάλουν να δουλεύουμε 7 στα 7, να σταματήσουμε να έχουμε ελεύθερο χρόνο. Να ξεχάσουμε τις οικογένειες μας, την έννοια της ξεκούρασης, του ελεύθερου χρόνου. Για να ξαναπάρουν μπρος οι μηχανές παραγωγής κέρδους για τα αφεντικά, κάθε ώρα από τη δική μας ζωή οφείλει να είναι με τη σειρά της κερδοφόρα είτε τους τη δίνουμε ως μισθωτοί εργάτες, είτε ως καταναλωτές.

Όταν το πολιτικό τους προσωπικό θεσμοθετεί κάθε τους προσταγή...

Στην ίδια πρόταση από πλευράς θεσμών, γίνεται αναφορά στο ότι θα συνεχίσει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, στο ότι δε θα συναφθούν νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στο ότι δε επιτρέπονται βελτιώσεις στις εργασιακές σχέσεις (μισθοί, ωράρια κοκ) σε σχέση με όσα έφεραν τα προηγούμενα μνημόνια, ενώ το νέο φορολογικό σύστημα θα επιβάλει φόρους ακόμη και στους περισσότερους από εμάς που ζουν με συντάξεις και μισθούς της τάξης των 500-600 ευρώ. Την ίδια στιγμή ιδιωτικοποιούνται μία σειρά από υπηρεσίες, υποδομές, δημόσιους χώρους. Κι ενώ οι μισθοί όλο και μικραίνουν, κι ενώ η ανεργία δε λέει να υποχωρήσει, το ήδη αυξημένο κόστος ζωής της εργατικής τάξης και των ευρύτερων εκμεταλλευόμενων στρωμάτων συνεχίζει να μεγαλώνει κάνοντας μία σειρά από κοινωνικά αγαθά όλο και πιο δύσκολα προσβάσιμα (νερό, ρεύμα, στέγαση, τροφή, υγεία, μεταφορές).

Αντιλαμβανόμαστε την ψήφιση της Κυριακάτικης εργασίας για 52 φορές τον χρόνο σαν ένα ακόμη μέτρο που έρχεται να μεταφέρει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης από τις πλάτες των ίδιων των καπιταλιστών, στις πλάτες των εργαζομένων, σαν ένα ακόμη μέτρο που θέλει να μας φτωχοποιήσει, να μας εξαθλιώσει, να μας υποδουλώσει περαιτέρω στις επιταγές των αφεντικών. Άλλωστε δεν είναι το πρώτο, ούτε όπως όλα δείχνουν το τελευταίο: Πετσοκομμένοι μισθοί, ελαστικά ωράρια, black friday και λευκές νύχτες για τους εμποροϋπαλλήλους, απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη εργασία, επισφάλεια, απολύσεις, δικαίωμα στα αφεντικά για ανταπεργία, ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης με περιορισμό των δυνατοτήτων για απεργία, αύξηση ορίων συνταξιοδότησεις και πόσα άλλα είδαμε και θα δούμε να μας έρχονται στο κεφάλι για επιστρέψει η χώρα “στην ανάπτυξη”...

Είναι η σειρά της εργατικής τάξης να μιλήσει
με τον μόνο τρόπο που μπορεί να ακουστεί και να επιβάλει το δίκιο της

Τα ντόπια και ξένα αφεντικά και οι κυβερνήσεις τους κερδίζουν όσο χώρο εμείς τους έχουμε αφήσει. Κάθε φορά που κοιτάμε το πώς θα τη βγάλει ο καθένας καθαρή μόνος του, κάθε φορά που σιωπούμε μπροστά στο φόβο της ανεργίας, κάθε φορά που πνίγουμε μέσα μας τις ταπεινώσεις τους, κάθε φορά που αναθέτουμε σε άλλους την επίλυση των δικών μας προβλημάτων, των προβλημάτων της τάξης μας, είναι που αυτοί γίνονται όλο και πιο επιθετικοί, όλο και πιο αχόρταγοι.

Είναι στο δικό μας χέρι να τους αποδείξουμε πως η έπαρσή τους μπορεί ανά πάση στιγμή να τους βγει ξινή. Είναι στο δικό μας χέρι να τους θυμίσουμε το τί είναι ικανή να κάνει η οργανωμένη, συνειδητοποιημένη εργατική τάξη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Με οργάνωση από τα κάτω και μέσα από σωματεία και εργατικές πρωτοβουλίες, χτίζοντας δίκτυα επικοινωνίας, αλληλεγγύης και αγώνα σε κάθε εμπορικό μαγαζί αλλά και ευρύτερα σε κάθε χώρο εργασίας, με απεργιακές περιφρουρήσεις, διαδηλώσεις, μαχητικές δράσεις βάζουμε μπροστά τα δικά μας συμφέροντα κόντρα στην ηττοπάθεια και στο “ρεαλισμό” των αφεντικών και παλεύουμε για ελεύθερο χρόνο, για αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες, για να μην δουλεύουμε και για να μην ζούμε σαν σκλάβοι.

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ 52 – ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΙΣ 8
ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΙΧΤΟ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ (10.00) ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ (12.00)
ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΜΑΗ ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Συντονισμός δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και στα απελευθερωμένα ωράρια/ sintonismoskiriakis@espiv.net

0 Comments:

Post a Comment



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα